Pasfoto's
Net voor de middag gaan we naar fotozaak Relieve dichtbij Plaza 24 Septiembre. We hebben voor het paspoort en de ID-kaart pasfoto’s van Boaz nodig. In deze zaak weten ze precies wat we moeten hebben, tenminste dat hopen we. Een Engels sprekende señor stelt voor om een combo te maken met verschillende afmetingen en pasfoto’s zoals volgens de Boliviaanse eisen met een rode achtergrond en de afmetingen en witte achtergrond volgens de Nederlandse eisen. Op de toonbank laten ze voorbeeld pasfoto’s zien volgens de eisen van veel landen. In de fotostudio hebben ze achter het krukje een scala aan verschillende kleuren doeken (voor de verschillende eisen dus). Boaz zit een beetje verdwaasd op het krukje als papa hem vasthoudt. Wat gebeurt er allemaal om hem heen.

Een uurtje later kunnen we terugkomen om de foto’s op te halen. We gaan eerst naar het plein om Boaz zijn fruithapje geven. Daarna lopen we naar de Tommy Hilfiger winkel, even neuzen. Een blouse is hier net zo duur als in Nederland, ook een andere zaak waar voor Pedro een leuke korte broek hangt valt in dezelfde prijsklasse. In een souvenirwinkeltje kopen we een leuke Boliviaanse tas/rugzak die we een tijdje geleden al hadden gezien. Ze vragen Bs. 80 en omdat afdingen de gewoonste zaak van de wereld is legt Sandra Bs. 70 op de toonbank, ze gaan erg gemakkelijk akkoord. Zo kan Sandra zelfs handelen ;).
We lopen naar de Irish Pub op het plein zodat we Boaz zijn flesje op kunnen laten warmen en zelf een broodje kunnen eten. Mama vraagt aan de serveerster om de melk 30 seconden te verwarmen. Het duurt alleen wel heel erg lang voordat ze terug is, Boaz amuseert zich in de tussentijd met kijken naar alles wat op het plein gebeurt en met het bestuderen van de menukaart. Als de serveerster dan uiteindelijk terugkomt is de helft van de melk eruit!? Mama, die vandaag haar dag toch al niet helemaal heeft, kan dit er niet bij hebben. De serveerster ontkent in alle toonaarden, ze heeft gewoon gedaan wat we gevraagd hebben… Nou bedankt, nu weten we zeker dat Boaz zodadelijk erg boos is, en terecht! Een beetje van de Jugo de Naranja van mama en een beetje brood doen wonderen.
We lopen daarna terug naar de fotozaak, tenminste we menen de weg nog te weten. We lopen door een straatje waar allemaal kinderwinkels zijn waar ze zelf een soort mandjes (voor de verjaardag, maar het kan ook voor Pasen) maken en grote versieringen en traktaties voor de verjaardagen van kinderen. Er wordt hier groots uitgepakt met verjaardagen. Na even zoeken vinden we de weg terug naar de fotozaak. Daarna lopen we in de richting van het hotel waarbij we halverwege de souvenirwinkel hebben zien liggen die Pepe ons een week geleden heeft aangewezen. Net voor we er zijn, Boaz slaapt al, schreeuwt een vrouw aan de andere kant van de weg dat Boaz niet goed in de draagdoek zit. Ze is boos en maakt zich behoorlijk druk. We stellen haar gerust dat hij er goed inzit en lopen door. Even later is ze ook in de winkel en spreekt ze mama erop aan, zij stelt haar gerust en dan is het eindelijk goed (raar mens!). Als klap op de vuurpijl durft ze dan net voordat we de winkel uitgaan nog te vragen of we haar misschien Bs. 10 kunnen geven. Als mama net doet alsof ze het Spaans niet verstaat gaat ze over in het Engels (hoe durft ze!), of ze $3,-, nee dus!
Om ons humeur weer op pijl te brengen gaan we de flinke wandeling terug naar het hotel aan, heerlijk. Bij het laatste kraampje dat we tegen komen kopen we een fles Coca Cola omdat mama’s buik na de eend van afgelopen zaterdag ieder morgen een beetje protesteert. Cola doet vaak wonderen! De señor van de winkel kijkt naar de slapende Boaz en vraagt of het een jongen of een meisje is, hij vindt het een prachtig (lindo) kereltje. De vrouw komt ook even kijken en neemt de foto van haar kleinkind mee dat net 4 dagen oud is. Heel leuk die spontane reacties. Na drie kwartier lopen zijn we heerlijk bezweet terug in het hotel, Boaz is net wakker dus is het tijd voor onze dagelijkse zwembadsessie.
En dan is Boaz net helemaal fris, komt er een fles melk aan! Kletsnat van de zweet is Boaz als hij die op heeft (let op het zweet op zijn bovenlip en onder zijn ogen).

Wat een beauty.
Wat storend, dat die vrouw zich zo opdringt!
Helaas..., dat komt niet alleen in Bolivia voor, ook hier in alle soorten en maten. Gratis opvoedingsadvies opelke hoek van de straat als je wil... :(
Geniet lekker van de kleine man.Hij doet het zo goed, en jullie dus ook. En de foto's zijn prachtig !
We zijn wel een beetje jaloers op dat ge-zwem iedere dag. Heerlijk!